Napadlo vás někdy, že byste si fazole mohli vychutnat i v jiné podobě, než pouze jako lusky či samotná uvařená semena? V současnosti jsou velmi populární mladé výhonky fazolí mungo, jejichž přípravu si podrobně představíme.
Možná budete překvapeni tím, jak je celý proces rychlý a snadný, takže pokud si pro suroviny do kuchyně nechodíte do obchodu, ale jste zvyklí na čerstvou produkci z vlastní zahrádky, tak v tomto případě můžete mít obojí – výhonky získáte velice rychle a snadno, a přitom se bude jednat o vaši vlastní úrodu.sezamová semínka.jpg
Nicméně k tomu, abyste mohli sklízet křupavé výhonky, budete nejprve nezbytně potřebovat semena. Semena tohoto druhu malých zelených fazolek, které svým vzhledem vzdáleně připomínají hrášek, jsou na trhu velice dobře dostupná. Stačí zajít do obchodu a budete je mít brzy doma.
V každém případě byste měli vědět, že pro klíčení je naprosto nezbytné, aby se jednalo o chemicky neošetřenou produkci. V opačném případě riskujete vážné problémy.
Máte mungo doma? Výborně, pak už jen stačí, když semínka nasypete do vhodné nádoby a zalijete vodou tak, aby je o několik centimetrů přesahovala. Když semínka v takovém prostředí ponecháte přes noc, tak nabobtnají, a to je přesně to, co potřebujete. Jakmile násobně zvětší svůj objem, jsou přichystaná ke klíčení – voda v semenech nastartuje potřebné procesy. Můžete ji tedy klidně slít a semena už pouze udržujte vlhká, a to po celý den i noc, ideálně při pokojové teplotě na nějakém slunném místě. Uvidíte, že se brzy objeví první klíčky, a jakmile dosáhnou potřebné velikosti, můžete sklízet!salát s výhonky ve skle.jpg
S křupavými výhonky dost možná ani do kuchyně nedojdete. Jejich chuť je výtečná. Pokud byste však přeci je nevěděli, co si s nimi počít, můžete je zužitkovat v rámci pomazánky, salátu anebo jídel asijské kuchyně. A když vám nějaké klíčky zbydou, klidně je ponechte v lednici – vydrží tam i několik dní.