Skip to content
  • Auto moto
  • Business
  • Dům a byt
  • Elektro
  • Finance
  • Nákupy
  • Vzdělání
  • Web
  • Zdraví
  • Zvířata
Acei
  • Auto moto
  • Business
  • Dům a byt
  • Elektro
  • Finance
  • Nákupy
  • Vzdělání
  • Web
  • Zdraví
  • Zvířata
Nezařazené

Náhrada bílého rafinovaného cukru

On 10.6.2018 by acei.cz


Známe jej ve formě moučky, krystalu nebo kostek, přitom je považován některými výživovými specialisty dokonce za bílý jed. Má vysoký glykemický index a neobsahuje prakticky žádné živiny. Čím jej vhodně nahradit?
domácí jam.jpg

Yacon

Používá se ve formě sirupu, jenž se vyrábí z jihoamerické rostliny. Yacon je ceněn pro vysoký obsah minerálů, vitamínů a aminokyselin, přitom je toto sladidlo méně kalorické, než cukr. Snižuje také chuť k jídlu, tím pádem jej využijete i při redukční dietě. Využití nachází i v kuchyni do cereálních kaší a sladkých dezertů, včetně pečených.
kakaový dezert.jpg

Banánové pyré

Můžete si jej připravit i sami doma rozdrcením dozrálého banánu s přídavkem malého množství mléka. Lze jím ochutit bílý jogurt a hodí se i jako náplň do palačinek. Banán má příznivý zdravotní dopad na choroby zažívacího traktu, léčí žaludeční a dvanáctníkové léze a vředy a choroby tenkého a tlustého střeva. Díky vyššímu obsahu hořčíku posiluje centrální nervový systém a snižuje dokonce riziko infarktu myokardu téměř o polovinu.

Třtinový cukr a melasa

Třtinový cukr je považován za jedno z nejzdravějších sladidel vůbec. Ještě větší zdravotní přínos má melasa, která obsahuje značné množství minerálů, stopových prvků, organických látek, co v rafinovaném bílém cukru chybí. Nejvýznamnější jsou především vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, kyselina linolová, pantotenová, inositol a další. Lze ji aplikovat kamkoliv – do čaje a kávy, do těsta na koláč, pro slazení jogurtu. Má však specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat.
lžíce a vidlička.jpg

Xylitol

Je to přirozený cukr obsažený v jahodách, švestkách, v malinách, a některém dalším peckovém ovoci. Osladí vám život zhruba stejně jako bílý cukr , přitom není tak kalorický. Jeho výhodou je nižší glykemický index, který udržuje stabilní hodnotu cukru v krvi a navíc podpoří rozmnožení žádoucích bakterií v tlustém střevě. Opatrně však s jeho dávkováním, příliš velké množství může vyvolat průjem.

5/5 - (1 vote)

Copyright Acei 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím