Jak si vychutnat ovoce, které nechceme jíst hned? Usušit jej můžeme dvojím způsobem! 

Sušené ovoce je nám všem dobře známo, běžně jej sušíme v sušičce nebo někde v teple u kamen, protože chceme, aby nám déle vydrželo. Jde to ale i jinak.

Jak si vychutnat ovoce, které nechceme jíst hned? Usušit jej můžeme dvojím způsobem!

Když se nám urodí více ovoce, než jsme schopni okamžitě zkonzumovat, máme hned několik možností, jak jej uchovat. Jedním z těch způsobů je rozhodně i jeho sušení. Čerstvé ovoce totiž nemá moc velkou trvanlivost a je rozhodně škoda jej jen tak vyhodit, běžně jsme zvyklí takové ovoce zavařit nebo například usušit. Klasické sušení ovoce za pomocí tepla, známe asi všichni. Stačí jej nakrájet a vložit do sušičky nebo jej usušit jednoduše někde u kamen. Jenže vlivem tepla se z ovoce vytrácejí všechny důležité látky, živiny a vitamíny. Proto je zde sušení mrazem. To má mnoho výhod.

pexels-photo-2291592

Proč sušení mrazem?

Ovoce sušené mrazem neboli také lyofilizované ovoce, je ovoce, které se suší speciální a poměrně náročnou metodou, které se říká lyofilizace. Ovoce je během této metody sušeno za pomocí suchého mrazu a díky tomu se z něj nevypařují žádné cenné látky a vitamíny. Zůstane mu tak jeho původní chuť a bude obsahovat i stejné látky jako v čerstvém stavu. Stává se pak ovšem mnohem menší a křupavější. Lyofilizované ovoce je v poslední době stále populárnější, využívá se běžně v potravinářském průmyslu, přidává se do zdravých směsí oříšků nebo při výrobě dezertů. Jíst se dá ale samozřejmě i jen tak, je oblíbenou pochoutkou všech, kteří chtějí žít a jíst zdravěji, v prodejnách se zdravou výživou jej tak úplně běžně seženete.

pexels-photo-4819825

Jaké druhy ovoce se takto dá usušit?

Nejčastěji jsou k dostání jahody sušené mrazem, skvěle chutnají také maliny, v podstatě lze touto metodou usušit jakékoliv jiné ovoce, stejně jako je tomu u sušení teplem, jaké známe velmi dobře. Pokud dostanete chuť na něco dobrého a zároveň zdravého, je to právě ovoce sušené mrazem, které vás okamžitě uspokojí. Sušením samozřejmě ovoce ztrácí na hmotnosti, ale chuť i vitamíny se nikam neztrácejí.

Vyzkoušejte tuto lahůdku a určitě si ji okamžitě zamilujete. Navíc takto můžete mít své oblíbené druhy ovoce neustále při sobě a pochutnat si na něm můžete, kdykoliv chcete.