.

1. Velbloud jednohrbý a dvouhrbý

Jinými slovy dromedár. Velbloud jednohrbý se vyskytoval v oblasti severní Afriky a Arábie, dnes se již v divoké formě nevyskytuje. Přirozeným biotopem byly pouště, polopouště nebo stepi. Dromedáři jsou poměrně velká zvířata. Dosahují délky přes 3 metry, výšky 2-2,5 metru. Hmotnost se pohybuje okolo 500 kg. Barva je většinou pískově hnědá. Velbloudi mají nápadně dlouhé řasy, které chrání oči před pískem. Známá je také jejich dlouhá výdrž bez vody, pokud mají dostatek šťavnaté potravy, jsou schopni vydržet bez vody až 20 dní.
Velbloud dvouhrbý
A co se ukrývá ve velbloudím hrbolu? Je to tuk. Potravou bývá nejčastěji zkrátka to, co je dostupné. Mohou to být rostliny, tráva, nebo zbytky odumřelých těl jiných živočichů. V období páření dochází k agresivitě samců a typickému vyšpulení spodního patra. Velbloud dvouhrbý (drabař) se vyskytuje v divoké formě v poušti Gobi. Ve většině znaků se shoduje s velbloudem jednohrbým. Drabaři dosahují vyšší hmotnosti (okolo 600 kg). V současné době se nejvíce chová v Asii.

.

2. Fenek berberský

Také označován jako pouštní liška. Jeho typickým domovem je Sahara, kde obývá písčité pouště. Je to živočich s noční aktivitou. Důvodem bývají vysoké denní teploty na Sahaře, kterým se fenek brání úkrytem v norách. Velikost těla je okolo 25-40 cm, hmotnost 1-1,5 kg. K životu v poušti je fenek velmi dobře uzpůsoben. Končetiny má po celé ploše osrstěné, což mu umožňuje chůzi i běh po rozpáleném písečném povrchu.
Fenek berberský
Nápadně velké ušní boltce jim umožňují slyšet kořist na velkou vzdálenost. Z ostatních smyslů mají také velmi dobře vyvinutý zrak. Potravou jsou z velké části ptáci a ještěři. Dále bezobratlý, hlodavci a hmyz. Potravu si fenci stejně jako lišky schovávají do vyhrabaných nor, nebo úkrytů a v případě potřeby si velmi dobře pamatují, kam potravu schovali. V dnešní době se fenci mohou chovat i jako domácí mazlíčci.

Králové pouště a polopouště
3.9 (77.14%)7
.